Ulaanbaatar, een ander gezicht van Mongolië.

Mongolië, iedereen denkt dan ongetwijfeld aan nomaden, gers - nee, geen yurts - en een wijds landschap van steppe en toendra. Maar wist je dat de hoofdstad, en tevens de enige grote stad, Ulaanbaatar, ook gewoon een drukke stad is zoals vele anderen? Ik was in ieder geval verrast door de omvang en bedrijvigheid van UB, zoals het in de volksmond genoemd wordt. De stad voelt hoofdzakelijk Russisch aan door het Cyrillische alfabet dat de Mongolen gebruiken en de grauwe, grijze hoogbouw. Al zie je zeker ook de snelle opkomst van Westerse invloeden.

Dat minder bekende gezicht van Mongolië vond ik een interessant onderwerp om in beeld te brengen. Ik noem mezelf alles behalve een street photographer en zwart-wit fotografeer ik ook niet snel, maar voor deze reeks leek me dit toch the way to go. Hieronder het resultaat van een namiddag door de stad te trekken.

Nog enkele leuke weetjes: Mongolië is 51(!) keer groter dan België, 782.058 keer Monaco of 4 keer Duitsland. Het telt in totaal zo’n 3 miljoen inwoners, waarvan bijna de helft, nl. 1,3 miljoen, in de hoofdstad Ulaanbaatar woont. Ulaanbaatar was heel vroeger zelf ook nomadisch. Het was een rondtrekkend Boeddhistisch centrum tot het zich in 1778 op de huidige plek nestelde. De tweede grootste stad, Erdenet, telt slechts een kleine 90.000 inwoners.

Улаанбаатар = Ulaanbaatar
Монгол улс = Mongolië


De reden waarom ik Robur steun met mijn expo.

Zondag is het zover: mijn eerste foto expositie. Tijdens de Interlimburgse Kunstfietsdagen zal ik in Dilsen-Stokkem op zondag 20 mei en maandag 21 mei - het is dan Pinksterweekend - exposeren met de mooiste foto’s van mijn wereldreis. Ok, voornamelijk Azië-reis. :)

Sianok Canyon net na zonsopgang, Indonesië (2017) - © Kurt Vandeweerdt

Door die reis te maken, zelfs al tijdens de voorbereiding, is mijn mindset en visie op “het leven” toch een beetje een andere koers gaan varen. Eén van mijn nieuwe opvattingen, of verlangens, is om door middel van mijn fotografie meer verschil te kunnen maken voor mens, dier en/of de natuur.


Daarom wil ik graag een deel van de opbrengst van de geëxposeerde foto’s, die in beperkte oplage te koop zijn, doneren aan een goed doel. Maar dan kwam de vraag: welk goed doel? Bleek dat even een moeilijke bevalling! :) Ik zocht iets dat een link had met mijn foto’s, dat niet te groot was zodat mijn bijdrage ook echt een verschil zou maken en dat nog voeling zou hebben met de mensen hier. Na redelijk wat zoek- en denkwerk, heb ik uiteindelijk het goede doel gevonden dat aan al mijn voorwaarden voldoet: Robur op Den Eik vzw.

Robur op Den Eik in opbouw (2018) - © Marieke Van Coppenolle

Robur op Den Eik is een jonge vzw (2017) gelegen in de Kempen, waar ze een ecologisch huisje aan’t bouwen zijn in een bos. Deze vzw richt zich op mensen die herstellen van een burn-out, mensen die nood hebben aan rust en willen onthaasten, maar ook schrijvers/kunstenaars die een rustige plek zoeken om gefocust aan hun project te kunnen werken. Het kan zelfs gaan dienen als locatie waar lezingen en mini-workshops gegeven worden rond thema’s als rust, natuur, genezing en creativiteit.


Het huisje Robur is voorzien om de deuren te openen tegen april 2019, maar het heeft zo’n beetje zijn eigen timing… Het wordt namelijk zoveel mogelijk gebouwd met vrijwilligers en is afhankelijk van giften voor de verdere financiering. Meer info over het project, de ontwikkelingen, hoe jij zelf kunt bijdragen, etc. kun je op de website zien: www.roburopdeneik.org. Inschrijven op de nieuwsbrief kan daar ook.

Grondplan Robur

Mensen in mijn (digitale) omgeving weten dat mijn reis grotendeels gevoed was door de stress en dagelijkse sleur waarin ik me bevond. Ik was niet meer gelukkig en had nood aan nieuwe lucht. Ik wou onthaasten en zocht in zekere zin ook terug connectie met de natuur. Vandaar dat mijn reisfoto’s ook voornamelijk natuurfoto’s zijn geworden. Maar doordat het zoeken naar rust aan de basis lag van mijn reis, en dus ook mijn foto’s, is dat voor mij overduidelijk de link met Robur.


Zelf ben ik enkele weken geleden ook een weekje vrijwilligerswerk gaan doen bij Robur. Ik wou heel graag zien en meer weten over hoe dit project achter de schermen tot stand komt. Ik kwam er terecht via het online travel exchange platform www.worldpackers.com - trouwens écht een aanrader voor wie op een unieke en zeer budgetvriendelijke manier de wereld wilt zien. Ze zochten een videograaf om een weekje de opbouw in beeld te brengen. Die video komt trouwens binnenkort ook nog online. 


Ik hoop dat ik met mijn expositie enerzijds de schoonheid van de natuur kan laten zien en anderzijds het besef kan doen groeien om dat in ere te houden. Naast de natuur in ere te houden, maak ik graag de brug naar onszelf ook in ere te houden.  En dit door een deel van de opbrengst aan Robur op Den Eik vzw te doneren voor mensen, die nood hebben aan rust. Een reis op zoek naar rust.


De expo is onderdeel van de Interlimburgse Kunstfietsdagen gekoppeld aan Openbedrijvendag. Doorheen de deelnemende gemeentes is een fietsroute uitgestippeld door de lokale natuur en langs de verschillende bedrijven waar telkens weer een andere kunstenaar zijn werk exposeert. Alles zal doorgaan op zondag 20 mei en maandag 21 mei van 11:00 tot 18:00. De locatie van mijn expo is ACM Audio Solutions, Ondernemerspark 46, 3650 Dilsen-Stokkem. 

> Facebook event: EXPO - Miles and Views


Lifestyle photography for njam! TV

After great reception and several reprints of njam! TV’s chef Steffi Vertriest her first cookbook ‘De Gezonde Goesting’, which translates kind of like ‘The Healthy Appetite’, it was time to shoot a follow-up.

The first edition of De Gezonde Goesting

Just like that first edition (picture above), I was again involved as Steffi’s lifestyle photographer. For the recipes they hired a dedicated food photographer. 

The photoshoot got spread over two days. The first day we did all the images indoors in a spacious loft in Antwerp and the second shooting day we drove around Antwerp looking for fitting locations like fresh markets, a fruit farm, cosy alleys, etc. These shooting days are fun I can tell you!

The second: Méér Gezonde Goesting

Below are a few images that made the final cut. Get your copy of the cookbook at bol.com.

Bon appetite!

Using Format