De reden waarom ik Robur steun met mijn expo.

Zondag is het zover: mijn eerste foto expositie. Tijdens de Interlimburgse Kunstfietsdagen zal ik in Dilsen-Stokkem op zondag 20 mei en maandag 21 mei - het is dan Pinksterweekend - exposeren met de mooiste foto’s van mijn wereldreis. Ok, voornamelijk Azië-reis. :)

Sianok Canyon net na zonsopgang, Indonesië (2017) - © Kurt Vandeweerdt

Door die reis te maken, zelfs al tijdens de voorbereiding, is mijn mindset en visie op “het leven” toch een beetje een andere koers gaan varen. Eén van mijn nieuwe opvattingen, of verlangens, is om door middel van mijn fotografie meer verschil te kunnen maken voor mens, dier en/of de natuur.


Daarom wil ik graag een deel van de opbrengst van de geëxposeerde foto’s, die in beperkte oplage te koop zijn, doneren aan een goed doel. Maar dan kwam de vraag: welk goed doel? Bleek dat even een moeilijke bevalling! :) Ik zocht iets dat een link had met mijn foto’s, dat niet te groot was zodat mijn bijdrage ook echt een verschil zou maken en dat nog voeling zou hebben met de mensen hier. Na redelijk wat zoek- en denkwerk, heb ik uiteindelijk het goede doel gevonden dat aan al mijn voorwaarden voldoet: Robur op Den Eik vzw.

Robur op Den Eik in opbouw (2018) - © Marieke Van Coppenolle

Robur op Den Eik is een jonge vzw (2017) gelegen in de Kempen, waar ze een ecologisch huisje aan’t bouwen zijn in een bos. Deze vzw richt zich op mensen die herstellen van een burn-out, mensen die nood hebben aan rust en willen onthaasten, maar ook schrijvers/kunstenaars die een rustige plek zoeken om gefocust aan hun project te kunnen werken. Het kan zelfs gaan dienen als locatie waar lezingen en mini-workshops gegeven worden rond thema’s als rust, natuur, genezing en creativiteit.


Het huisje Robur is voorzien om de deuren te openen tegen april 2019, maar het heeft zo’n beetje zijn eigen timing… Het wordt namelijk zoveel mogelijk gebouwd met vrijwilligers en is afhankelijk van giften voor de verdere financiering. Meer info over het project, de ontwikkelingen, hoe jij zelf kunt bijdragen, etc. kun je op de website zien: www.roburopdeneik.org. Inschrijven op de nieuwsbrief kan daar ook.

Grondplan Robur

Mensen in mijn (digitale) omgeving weten dat mijn reis grotendeels gevoed was door de stress en dagelijkse sleur waarin ik me bevond. Ik was niet meer gelukkig en had nood aan nieuwe lucht. Ik wou onthaasten en zocht in zekere zin ook terug connectie met de natuur. Vandaar dat mijn reisfoto’s ook voornamelijk natuurfoto’s zijn geworden. Maar doordat het zoeken naar rust aan de basis lag van mijn reis, en dus ook mijn foto’s, is dat voor mij overduidelijk de link met Robur.


Zelf ben ik enkele weken geleden ook een weekje vrijwilligerswerk gaan doen bij Robur. Ik wou heel graag zien en meer weten over hoe dit project achter de schermen tot stand komt. Ik kwam er terecht via het online travel exchange platform www.worldpackers.com - trouwens écht een aanrader voor wie op een unieke en zeer budgetvriendelijke manier de wereld wilt zien. Ze zochten een videograaf om een weekje de opbouw in beeld te brengen. Die video komt trouwens binnenkort ook nog online. 


Ik hoop dat ik met mijn expositie enerzijds de schoonheid van de natuur kan laten zien en anderzijds het besef kan doen groeien om dat in ere te houden. Naast de natuur in ere te houden, maak ik graag de brug naar onszelf ook in ere te houden.  En dit door een deel van de opbrengst aan Robur op Den Eik vzw te doneren voor mensen, die nood hebben aan rust. Een reis op zoek naar rust.


De expo is onderdeel van de Interlimburgse Kunstfietsdagen gekoppeld aan Openbedrijvendag. Doorheen de deelnemende gemeentes is een fietsroute uitgestippeld door de lokale natuur en langs de verschillende bedrijven waar telkens weer een andere kunstenaar zijn werk exposeert. Alles zal doorgaan op zondag 20 mei en maandag 21 mei van 11:00 tot 18:00. De locatie van mijn expo is ACM Audio Solutions, Ondernemerspark 46, 3650 Dilsen-Stokkem. 

> Facebook event: EXPO - Miles and Views

Using Format