Ulaanbaatar, een ander gezicht van Mongolië.

Mongolië, iedereen denkt dan ongetwijfeld aan nomaden, gers - nee, geen yurts - en een wijds landschap van steppe en toendra. Maar wist je dat de hoofdstad, en tevens de enige grote stad, Ulaanbaatar, ook gewoon een drukke stad is zoals vele anderen? Ik was in ieder geval verrast door de omvang en bedrijvigheid van UB, zoals het in de volksmond genoemd wordt. De stad voelt hoofdzakelijk Russisch aan door het Cyrillische alfabet dat de Mongolen gebruiken en de grauwe, grijze hoogbouw. Al zie je zeker ook de snelle opkomst van Westerse invloeden.

Dat minder bekende gezicht van Mongolië vond ik een interessant onderwerp om in beeld te brengen. Ik noem mezelf alles behalve een street photographer en zwart-wit fotografeer ik ook niet snel, maar voor deze reeks leek me dit toch the way to go. Hieronder het resultaat van een namiddag door de stad te trekken.

Nog enkele leuke weetjes: Mongolië is 51(!) keer groter dan België, 782.058 keer Monaco of 4 keer Duitsland. Het telt in totaal zo’n 3 miljoen inwoners, waarvan bijna de helft, nl. 1,3 miljoen, in de hoofdstad Ulaanbaatar woont. Ulaanbaatar was heel vroeger zelf ook nomadisch. Het was een rondtrekkend Boeddhistisch centrum tot het zich in 1778 op de huidige plek nestelde. De tweede grootste stad, Erdenet, telt slechts een kleine 90.000 inwoners.

Улаанбаатар = Ulaanbaatar
Монгол улс = Mongolië

Using Format